Debat over rol religieuze instellingen in wijkaanpak

Als ergens het geloof bloeit, dan is het in de aandachtswijken, achterstandwijken, krachtwijken of hoe ze ook genoemd worden. Binnen de gevestigde orde beschouwt menigeen de religie als een aflopende zaak. Het wijkwerk in Nederland kent een zeer seculiere traditie, wel moralistisch, maar niet religieus. Maar in de arme wijken is godsdienst hot. Veel bewoners zijn actief lid van de moskee. De evangelische kerken (bijvoorbeeld de Pinkstergemeente) zijn bijzonder populair onder immigranten uit christelijke gebieden.

 

 

 

Wat is de rol van de moskeeën en de kerken in de ‘wijkaanpak’ of de ‘stedelijke vernieuwing’? De één vindt dat religieuze instellingen worden onderschat als het gaat om de rol die zij kunnen spelen in de sociale emancipatie van met name immigranten. Maar anderen vinden juist dat zij de emancipatie en de integratie in de weg staan. Eén ding staat in ieder geval vast: ze hebben een geweldige organisatiegraad onder de bewoners. Betekent het negeren van de religieuze collectiviteit, dat vele groepen niet bereikt of geraakt worden?

 

Marja van der Werf debat 2009

 

Kerken en Moskeeën: broedplaatsen van emancipatie of bastions van stilstand?

 

De rol van religieuze instellingen in de wijkaanpak

 

Plaats:

 

Gebouw De Kandelaar in Amsterdam Zuidoost aan de Bijlmerdreef, op de kop van de flat Grubbehoeve, schuin tegenover metrostation Ganzenhoef.

 

Programma

 

14.00 uur Ontvangst

 

14.15 uur Opening door Willem Kwekkeboom, gespreksleider

 

Welkomstwoord door Elvira Sweet (voorzitter Stadsdeel Zuidoost) en Emanuel Koney, gastheer namens de Pentecost Revival Church (één van de 15 kerken in gebouw De Kandelaar)

 

14.30 uur De positie van kerken en moskeeën in stadswijken.

 

Twee wetenschappers aan het woord: Edien Bartels, universitair docent sociale en culturele antropologie en Marten van der Meulen, godsdienstsocioloog, beiden verbonden aan de VU.

 

15.00 uur De rol van religieuze instellingen in de wijkaanpak.

 

In gesprek met vertegenwoordigers van religieuze en niet religieuze instellingen over de sociale activiteiten van religieuze instellingen en de mate waarin met andere organisaties wordt samengewerkt, over belemmeringen en kansen en de scheiding kerk en staat.

 

Van religieuze instellingen zijn te gast: Gijs van Deuren van de Pinkstergemeente in Amsterdam Zuidoost, Yassin Elforkani, jongerenimam van de El Ouma moskee in Amsterdam Slotervaart, Mohammed Gaffar, secretaris van de Al Taibah moskee in Amsterdam Zuidoost, Mak Joemman van stichting Zainab in Utrecht en Leendert Roosebrand van de Protestantse Diaconie in Amsterdam Zuidoost.

 

Van niet religieuze instellingen zijn te gast: Gera Esser van woningcorporatie Mitros in Utrecht, Joyce Overdijk van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Marga Poiesz van projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer en Nathan Rozema, directeur van onderzoeks- en adviesbureau Labyrinth in Utrecht.

 

Het gesprek wordt omstreeks 15.30 uur onderbroken door een optreden van het

 

Gospelkoor van de Pentecost Revival Church en een korte pauze.

 

16.45uur Conclusies van twee aandachtige luisteraars.

 

Samira Bouchibti (2e kamerlid PvdA) en Kathleen Ferrier (2e kamerlid CDA en voorzitter SKIN)

 

17.00 uur Borrel